Rumo

There's three ways to do it, the right way, the wrong way... And my way, which is the wrong way, but faster


Placo Ecco
8.5.08 - 27.3.17
australiankelpie

FI AVA, BH, toko AVO1, ROP, SERT

Rumo päästettiin voittamaan vähän korkeamman luokan agilityratoja saatuaan täysiä menemistä rakastavalle karun diagnoosin: nivelrikko lonkassa ja hajonnut polven ristiside.
22.3.17: diagnoosi
27.3.17: Hei hei Rumo


Rumo haluaa taas leikkiä. Se sulloo kuolaista lelua syliini, röyhkeänä ja täysin piittaamatta siitä, että minulla on jotain aivan muuta kesken. Se tökkää lelun kuonollaan käteni alle ja peruuttaa hieman taaksepäin. Rumon katse on tiiviisti lelussa, pää painuu alemmas ja vetää koko etuosan mukanaan. Lavat töröttävät pystyssä sillä tavalla miten Avaran luonnon saalista vaanivilla leijonilla. Rumo nostaa toisen etujalkansa hitaasti ilmaan ja astuu äänettömästi ja äärimmilleen keskittyneenä puoli askelta eteenpäin. Mikään ei saa kelpietä herpaantumaan.

On erittäin epäoleellinen sivuseikka, ettei minulla ole aikomustakaan heittää lelua. Tälläkään kertaa.


Olen tuntenut ja kohdannut monenlaisia koiria, mutta en yhtäkään sellaista kuin Rumo. Rumossa on syvyys ja rauha, varmuus itsestä ja luotto siihen, että maailmankaikkeus taipuu tarkoituksenmukaiseksi. Samassa on ääretön tarkkuus, ymmärrys ja viisaus. On huikaiseva nopeus, kiire ja kiihkeys. Alkukantainen tarve pärjätä itse, peittää epävarmuus. Suuret tunteet, koiralle vuoren kokoiset. Kaikki on isoa ja kaikkea on paljon, vaikka itse koira ei ole kovin iso. Joskus sitä on liikaa, turbulenssi käy turhan kovaksi, mutta ei ikinä Rumolle itselleen.

Erikoiskoira, ei ihan tavallinen kelpie. Niin siitä on sanottu. On sanottu, että tällaisia näkee todella harvoin. Joskus se oli taakka, koiraa oli liikaa, mutta nyt se on etuoikeus. Treenikentällä taistelemme, kiistelemme ja ärsyynnymme toisiimme. Rumo syöksyy ja vetää mukaansa. Rumo rakastaa ja vihaa. Kaikkea tehneenä, kaikenlaista nähneenä Rumo selviää ihan mistä tahansa.


Agility on aina ollut Rumon päälaji ja siinä Rumo kilpailee kolmosluokassa. Rumo on ollut mulle maailman vaikein agilitykoira. Se very bad dog, joka opettaa ohjaajalleen enemmän kuin yksikään toinen koira ikinä voisi. Rumo on laittanut mut kehittymään ihmisenä aivan valtavasti, jotta olen kyennyt olemaan riittävän hyvä ohjaaja koiralleni. Ja se on uskomattoman palkitsevaa, kun me onnistumme, me onnistumme. 

Kuninkuuslajin lisäksi on puuhasteltu kaikenlaista muutakin. Rumolla on tokossa kilpailuoikeus voittajaluokkaan, vaikka oikeastihan emme ole tokoharrastajia. Jokainen kokeemme on ollut hetken mielijohde, jota varten on pikaliimailtu osaaminen kasaan. Alokasluokassa kahden viikon treenirupeama toimi hienosti, Rumo keräsi 199/200 pistettä ja voitti luokkansa. Avoinkin luokka käytiin voittamassa, mutta siellä kahden viikon treeni ei ollut aivan yhtä toimiva. Rumo on suorittanut myös BH:n, senkin vähän vahingossa. Jonkin verran olemme treenanneet pk-jälkeä, viestiä ja puruja. Rumo on kokeillut myös paimennusta, mejää, sisäetsintää ja mitä noita nyt on ollut. 


Minun nimeni on Peloton ja Rohkea ja Hurja,
kaikki ne eikä muuta. 
Ei uskoisi kun miestä katsoo.
Mutta odota villejä hevosia, lumivyöryä, tykkien
jylyä. putoilevia lintuja,
silloin näet.

Minä olen se, joka ratsastan läpi savun,
punaisella puuhevosella, unessa, yksin.
(Matti Paloheimo)Suositut tekstit